Mi a Pilates módszer lényege?

A pilates elsődleges célja az optimális izomegyensúly, erő, erőnlét és rugalmasság elérése, sérülés veszélye és nagy tömegű izomzat kidolgozása nélkül. Fókuszban a törzs, a vállöv és a medenceöv stabilizálása áll, emellett megcélozza a gerinc ideális íveinek helyreállítását. Növeli az önbizalmat, valamint csökkenti a testi és lelki feszültséget.

Még nem próbáltam, hogyan kezdjek neki?

Kezdő vendégeknek javasoljuk az egyéni órát, melynek keretében elsajátítható a helyes kivitelezést segítő légzéstechnika, valamint az alapgyakorlatok. Ezt követően a gyakorlás folytatható csoportos óra keretében.

Amennyiben nincs lehetőség egyéni órát venni, a Pilates akkor is elkezdhető. A módszer lehetővé teszi, hogy a gyakorlatokat könnyítsük, építkezzünk és adott esetben egy építőelemmel lejjebb maradjunk. Kitartásra viszont mindenképp szükség van. Más edzésfajtákhoz képest nagyobb koncentrációt követel, de megéri!

Elmúltam 50 éves, bírni fogom?

A Pilates kortól függetlenül, mindenki számára ajánlott és végezhető. Ha bármilyen egészségügyi problémád van, az oktatót az óra elején tájékoztasd erről, hogy az óra folyamán az esetleges gyakorlat-módosításokat ennek függvényében meg tudja tenni. Általánosságban elmondható, hogy soha nem a mellettünk tornázóhoz mérjük magunkat és küzdünk, hogy mi is ugyanannyit és ugyanúgy végezzünk el a gyakorlatokból, hanem a testünkre és annak jelzéseire figyelünk. Nem ciki pihenni és megállni, ha már elvész a kontroll. Inkább kevesebbet, de azt jól.

Férfiként járhatok az órára?

Természetesen. A módszer kitalálója is az erősebbik nem képviselője volt. Elsőre sokan lányosnak tartják ezt a fajta mozgást, mivel talajon végezzük, nincsenek súlyzók (súlylabdák és egyéb furfangos eszközök annál inkább), gépek, és egyelőre valóban még több a női résztvevő, mint a férfi, de mindenkit biztosíthatok róla, hogy aki egyszer végigcsinál egy órát, az átértékeli a könnyelműen tett kijelentést. A néhány férfi vendég, aki rendszeres résztvevője az óráknak, már megtapasztalta a Pilates jótékony hatását. A visszajelzések pozitívak, és a lányok nagyon befogadóak. Nem kínos lányokkal együtt tornázni.

Fogyni szeretnék. Ebben is segít a Pilates?

A Pilates nem egy aerob mozgás, zsír nem fog égni, viszont a mozgás hatására a fogyás beindul, ami nem elsősorban kilókban, hanem centikben mérhető. A Pilates erősíti és szálkásítja az izmokat, szépen formálja az alakot. Amennyiben túlsúlyos vagy, mindenképpen érdemes a Pilatest egy izületeket kímélő aerob mozgással is kiegészíteni. Javasolt például a biciklizés és a tempósabb séta.

Milyen gyakran érdemes járni az órákra?

A mozgásban is, mint sok minden másban, a rendszeresség a lényeges. A heti 2 alkalommal már hatékony és látványos a fejlődés.

Milyen hosszú egy óra?

AZ órák 60 percesek.

Mit hozzak magammal az órára?
Az órákra kényelmes ruhában érdemes jönni. A gyakorlatokat cipő nélkül, zokniban végezzük. Matrac és eszközök rendelkezésre állnak. Törölközőt érdemes magaddal hozni, amit a matracra terítesz.

Hogyan tudok bejelentkezni az órára?

Bejelentkezésre a honlapon található online bejelentkezés menüpont alatt van lehetőség, ahol az aktuális szabad férőhelyek függvényében lehet regisztrálni.

Hogyan tudom lemondani az órát?

Az óra lemondása min. 24 órával az aktuális edzés előtt telefonon vagy emailben lehetséges. 24 órán belüli lemondás, a korlátozott létszámra való tekintettel, a következő alkalommal felszámolásra kerül. Megértéseteket köszönjük!

Van öltöző?

Igen, a stúdió rendelkezik öltözővel, zuhanyozási lehetőséggel.