1. Koncentráció

A gyakorlatok végzése teljes koncentrációt igényel, a test-lélek kapcsolat csak a külső környezet kizárásával valósulhat meg. Fontos, hogy csak a testünkre és annak visszajelzéseire tudjunk figyelni a pontos és helyes végrehajtás érdekében. A Pilates alapú gyakorlatokkal minden egyes mozgás egy végiggondolt folyamat, egy „gondolati mozgás”.

2. Légzés

A légzés elengedhetetlen része a technikának. A gyakorlatok végzése közben egy, úgynevezett, oldalsó-háti légzést alkalmazunk, ugyanis a mély hasizmok (központ) enyhe kontrakciója ezzel a légzéssel valósulhat meg. Kilégzés mindig a legnagyobb erőkifejtésnél történik.

3. Központosítás

A központosítás elsődleges célja a test felkészítése, kiegyensúlyozása, stabilizálása semleges helyzetben. Minden gyakorlat a haránt hasizom vagy gátizom kontrakciójával kontrollált, miközben a test egy egységként dolgozik. A stabilizáció mindig megelőzi a mobilizációt.

4. Kontroll

A Pilates alapú gyakorlatokkal a gravitáció ellenében dolgozunk, így erősítjük a testet. Minél lassabb a mozgás, annál nagyobb erőkifejtés kell a pontos végrehajtáshoz. Minden mozdulatnak kontrollált, ellenőrzött mozdulatnak kell lennie, figyelve a test visszajelzéseire, hogy elkerüljük a sérüléseket.

5. Pontosság

A gyakorlatok pontos, helyes kivitelezése elengedhetetlen feltétel a sérülések elkerülése és a megcélzott izomfejlesztés érdekében. A pontosságra figyelés a kiinduló helyzet felvételétől a gyakorlat végzésén át, egészen a végpozíció eléréséig érvényes.

6. Áramlás

A Pilates alapú gyakorlatok folyamatos mozgással végzendőek, az egyes gyakorlatokat összekötő mozdulatokkal, melynek célja a központ megtartásán túl egy kiegyensúlyozott, kerek edzés.

7. Izoláció

Az izoláció célja az ellazulás, a külső környezet kizárása, hogy csak a gyakorlatok helyes kivitelezésére, saját testünk visszajelzéseire tudjunk koncentrálni. Emellett a gyakorlatok mindenkinek más kihívást jelentenek, mivel mindannyiunknak egyéni erősségei és gyengéi vannak. Gyakorlással mindenki egyre jobban megismeri izmait, így képes lesz azok elkülönített, izolált bekapcsolására is.

8. Jártasság

„Ismétlés a tudás anyja”
Fontos a folyamatos ismétlés, kitartás és gyakorlás az igazi hatás eléréséhez és a minél precízebb kivitelezéshez. A Pilates technikát nem más mozgások helyettesítésére találták ki, hanem mint pluszt, mely segítséget nyújt más sporttevékenység végzése közben is, vagy akár a hétköznapokban.