A hatha jóga az egyik legismertebb jógairányzat, mely a „ha”= Nap és „tha” = Hold szavakból tevődik össze és ezen energiák kiegyenlítését célozza meg. Tradicionálisan azonban nem csupán a fizikai testgyakorlást, az ászanák végzését foglalja magában, hanem éppúgy részei a légzőgyakorlatok és a meditáció is.

A hatha jóga célja az egyensúly, az egység és a harmónia elérése fizikai, érzelmi, mentális síkon. A hatha jóga először a fizikai testre fordítja a figyelmet, mely nem más, mint a lélek otthona. Ezt követi az elme megtisztítása, mely nem történhet meg a test megtisztítása nélkül, melyben működik. Az ászanák (fizikai gyakorlatok) és a pránajámák (légzőgyakorlatok) végzése által az elme fókuszált lesz, képessé válik a prána (életerő) áramlását befolyásolni és ezen keresztül az elmét uralni.

Hatha jóga
Hatha jóga

A hatha jóga átmozgatja a szöveteket, segíti a megújulásukat és beindítja az öngyógyító folyamatokat. Csökkenti a vérnyomást, átmozgatja az érfalakat, stimulálja a nyirokkeringést, ezáltal olajozza az izületeket.

Javítja az agy és a szív vérellátottságát, valamint erősíti és könnyíti a légzést a fordított testhelyzetű ászanák végzése által. Javítja a koncentrációt és a memóriát.